dilluns, 22 de juny del 2015

PROJECTE CR7 : INTRODUCCIÓ


PRESENTACIÓ : EL PROJECTE CR7 I ELS EXPRESSOS DE L’ÈPOCA “VERDA” DE RENFE :
En aquest apartat es desenvoluparà una temàtica relativa a composicions reals d’expressos de RENFE i la seva transposició possible al modelisme escala HO, amb una dosis força alta d’exactitud, en temps i espai.

El tema queda acotat entre els anys 1972 i 1981, o sigui, en ple període “verd”, quan aquests trens sobretot nocturns feien una impagable “simfonia” en color verd per totes les línies i estacions del país. Sols el blau nit o el platejat dels cotxes de la CIWL ( llits i restaurants ) i el groc dels postals, d’ençà 1977, donen nota de color diferent.

Aquesta selecció rau en el fet de que en aquest període, espècie de “dècada prodigiosa”, vaig tenir ocasió de viatjar per tot el territori i anotar amb cura totes les composicions vistes, no pas per tenir l’idea d’aquest rol modelista present, si no per obtenir per mitjans propis una idea de la consistència del parc de cotxes de viatgers en circulació, llurs sèries i tipus. En quan vaig tenir accés a fitxes “oficials” i vaig contrastar i validar les anotacions “de camp”, vaig aturar malauradament aquesta tasca. De totes maneres, l’aplec actual de les més de cent vint  anotacions localitzades entre els meus papers antics, te plena validesa i dona la base per aquest treball modelista de qualitat. I més ara que els dits trens convencionals han desaparegut de les vies ibèriques com els dinosaures en completa extinció, i aquest tema te tot l’enyor d’un temps ferroviari ben passat i per sempre. Qualsevol temps passat va ésser millor ?   


DSCF0485.JPG

Exprés nº 205 Barcelona Sants a Madrid Chamartín

 

Algunes d’aquestes composicions ja van ésser tractades en col·laboracions meves en un conegut fòrum ferroviari a la xarxa, en forma de pdf´s a descarregar.

El punt realment laboriós del tema es el fet que, en prou feines el 50% dels cotxes necessaris per a les reproduccions HO son o han estat disponibles en el mercat comercial de models; el panorama de les propostes de modelisme industrial es desolador, dominat per una única reproducció d’un sol model de cotxe 5000 que es perpetua des de temps immemorials i altres repintats o aprofitats de motlles estrangers; furgons quasi inexistents, i uns pocs altres complements aprofitables. Els meus “tallers” de modelisme, amb un encert limitat encara que a voltes adient, han hagut de treballar per proveir de manera acceptable els cotxes i furgons necessaris i mancants, sovint modificant models comercials d’estructura semblant.    

Cada presentació s’amanirà amb unes pinzellades sobre el tren real que es reprodueix i el seu rol en el moment històric.

 Aquest es el resultat : cada entrada en aquesta etiqueta d’aquest bloc es una d’aquestes composicions formada; quasi mai tinc fotos del tren real per il·lustrar adequadament, donada la “nocturnitat” imperant; però si que he realitzat les meves fotos, sovint de qualitat ben  dubtosa, dels meus models que emulen el tren real format, i en aquest punt cal agrair a l’associació ASVICAF, de Sant Vicenç de Castellet ( Barcelona ), el préstec de les seves maquetes HO, de grans dimensions, per enquadrar adequadament la part gràfica. En alguns moments, però, he utilitzar la meva modesta maqueta casolana, sense decoració desenvolupada, per quadrar les fotos.


Exprés 705 Barcelona-Almeria en el seu darrer tram.


Que us sigui amena i profitosa la lectura !

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada